Välkommen till en upplevelserik vandringsvecka med spännande guidning längs Fryksdalsleden, 16-19 maj 2019

Vandra en sträcka på Fryksdalsleden - den gamla fornleden som genom årtusenden använts som farled och handelsled och under några århundraden även som pilgrimsled. Leden följer sjön Fryken och erbjuder sjönära sträckor såväl som vandringar genom öppna odlingslandskap och skog. En vandring genom gammal kulturbygd och vacker natur.


 

Mac Motti,

Den moderna varianten av Motti och fläsk, serveras på Bada Herrgård , endast vid speciella tillfällen. Håll ögonen öppna, för det kan bli när som helst.

Beskrivning av vandringsdagarna, vi erbjuder enkelt boende på B&B och i små stugor där placeringen nära Fryken är oslagbar för samtliga tre anläggningar.

Torsdagen den 16 maj inkvarteras ni på Lappnäs B&B och äter en god middag med fantastisk utsikt över Fryken. Er  guide, Berit Folkesson berättar om vandringen och historien bakom leden.

Efter frukost, då man också plockar ihop sin egen matsäckslunch startar en sjönära vandring genom gammal kulturbygd med rikliga spår från bronsåldern.

Den medhavda lunchen intas i Ivarsbjörke där Vanakultur och kristendom möts på Uddeberg, kyrkans udde i Fryken.

Vandringen fortsätter därefter genom skog och odlingslandskap i Frykens närhet till Lysvik.Dagens guide , Berit Folkesson berättar om historia och kultur längs vägen.

Där sker inkvarteringen i små stugor på campingen, Frykens Pärla.

 På Pärlans vackert belägna restaurang serveras kvällens middag. 

Under lördagens vandring passeras bl.a 17 bronsåldersgravar innan ankomst till Bada Herrgård där lunch serveras.

Under eftermiddagen erbjuds en natur och kulturrunda med fornminnen som guiden, Katarina Westerdahl berättar om innan middagen serveras i den fina matsalen på herrgården. Här sover man gott till forsens brus från Badaälven som rinner bakom huset.

På söndag startar vandringen efter frukost med norra och sista delen av leden till Torsby som avslutas vid Fryksände kyrka. Sträckan går på gammal kärrväg och en mängd orörda forn och kulturminnen som dagens guide, Katarina berättar om. Medhavd lunch avnjutes på Kollsbergs hembygsgård, där övre Fryken breder ut sig söderut.

De som åker med tåget, Fryksdalsbanan, följs till stationen och övriga blir transporterade tillbaka till Lappnäs.

Svårighetsgrad

Vandringen är mestadels lätt, men backar förekommer och stigen vid gravarna är något ojämn. Första dagsetappen är ca 15 km. Andra dagsetappen är ca 8 km. + ca 7 km. och tredje etappen ca 12 km.

Transporter

För att underlätta vandringen kommer ert bagage, med undantag av lätt ryggsäck att transporteras till nästa ställe för logi och dag tre till slutmålet. Ni som har bil till Lappnäs blir transporterade dit.

Kläder och utrustning

Vi rekommenderar att du prioriterar vattentäta stadiga vandrarkängor- skor.

Välj kläder som fungerar enligt lager på lager - principen. Vädret kan vi inte påverka så en regn - vindjacka kan vara bra att ha med.

Ta också med en egen ryggsäck, vattenflaska och termos.

Bokning och betalning

Hela vandringen: 2 nätter på B&B, och 1 natt i stuga, inkl. frukost, bäddat och klart.

3 middagar 2 lunchpaket och en serverad lunch inkl. fika.

Guide och transporter är inkluderade i priset, 4 465 SEK/pp.

Bokning sker genom insättning av en bokningsavgift, 500 SEK till:

Katarina Westerdahl

Bada Herrgård 50, 685 92 Torsby

katarina.westerdahl@badaherrgard.se

tel: 0703 47 11 70 ( även swish)

Bankgiro: 770-3408

Resterande betalas via bankgiro eller swish vid ankomst till Bada Herrgård, alternativt faktureras. Märk betalningen med Vafryk.

Vid avbokning senast 2 veckor innan arrangemanget återbetalas halva bokningsavgiften.

Anmälan senast 24 april 2019                             1


Välkommen på vandring i vackra Fryksdalen, Värmland!